Psychodiagnostiek en screening

U kunt bij ons terecht voor zowel screenings-onderzoeken als psychodiagnostiek en neuropsychologische onderzoeken.

Voor specifieke vragen rond psychodiagnostisch onderzoek kunt u ons bereiken via info@mensanabrecht.be

Wist je dat? Op dit moment is ons psychodiagnostisch onderzoeksluik in hervorming, meer over ons psychodiagnostisch aanbod zal binnenkort op onze website verschijnen.

Algemene screening

Een algemene screening kan nooit een diagnose stellen. Dit is een (relatief) snelle inschatting van bepaalde symptomen, waarbij nagegaan wordt wat de kans is dat een bepaalde problematiek aanwezig is, maar dit geeft nog geen zekerheid. Het geeft dus eerder een algemeen beeld: “waar passen deze klachten bij?”, “in welke richting moeten we verder kijken?”, en kan helpen om diagnostiek gerichter uit te voeren. In sommige gevallen is een screening voldoende om nadien meteen praktisch aan de slag te gaan.   

Bv. de “Symptomen Checklist” (SCL-90): “Ik heb allerlei klachten en ben het overzicht wat kwijt. Ik wil dit allemaal even op een rijtje kunnen zetten zodat ik een beter beeld heb waar ik in therapie aan wil werken.” 

Specifieke screening

Bij een specifieke screening wordt er al gedacht aan een bepaalde onderliggende stoornis of problematiek, of ligt een bepaalde klacht sterk op de voorgrond en wil men daar gericht een beter beeld van krijgen. Opnieuw geeft dit geen diagnose, maar wel een indicatie of het nuttig kan zijn de gescreende problematiek verder te onderzoeken.

Bv. screening voor depressie (BDI): Ik voel me al een tijdje erg slecht, en krijg mezelf niet meer uit deze put. Ik vraag me af of ik een depressie heb, of beter verder zoek naar een andere verklaring. 

Algemene psychodiagnostiek

Wij beschikken over een testbatterij die een brede waaier aan diagnoses volgens de DSM-V kan aftoetsen. Omdat dit een erg lange testafname kan worden, wordt hierbij steeds eerst een screeningsinstrument afgenomen, zodat wij gerichter kunnen kijken naar de juiste diagnose. 

Bv. vermoeden van een persoonlijkheidsstoornis: “Ik voel me altijd zo anders dan anderen, en heb al sinds mijn jeugd relatieproblemen. Iemand uit mijn omgeving zei me dat ik misschien een persoonlijkheidsstoornis heb. Ik zou dat graag laten onderzoeken.”  

Specifieke psychodiagnostiek

Indien er een specifieke vraag bestaat rond een diagnose, kan hier na afname van een screeningsinstrument een psychodiagnostisch onderzoek voor uitgevoerd worden. 

Bv. diagnose van een angststoornis: “Ik ben altijd zo bang, voor alles! Het wordt steeds erger, en ik kan geen rust meer vinden. Wat is er met mij toch aan de hand?”  

Neuropsychologische screening en diagnostiek

Het onderscheid tussen screening en diagnostiek wordt hierboven uitgelegd. U kunt bij ons ook terecht voor neuropsychologische problemen op vlak van allerlei functies zoals aandacht, geheugen, visuoconstructieve problemen, woordvlotheid, werkgeheugen, probleemoplossend vermogen, enz…

Bv. gerichte aandacht (Bourdon-Wiersma): “De laatste tijd kan ik me zo moeilijk focussen als ik een boek probeer te lezen. Alles leidt me af! Heb ik een aandachtsprobleem?”   

Heb je nog vragen?
Wil je een afspraak maken?

Ons team zit voor je klaar! Neem contact met ons op of plan jouw afspraak in via onze kalender.